VADER KOFFIEZET: grootschalig onderzoek naar een mythische oplichter

Gepubliceerd op 19 april 2020 om 16:23

Zoals jullie wel al hebben ondervonden zijn we hier bij Moeder Theepot nogal fan van thee, maar hoe zit het dan met koffie? Die vraag krijgen we nogal eens vaak voorgeschoteld. Trouwe theepotjes weten dat we zelfs dit academiejaar koffie hebben geschonken, al tweemaal! Maar hoe zit dat nu met die koffie? Elk jaar gaat hetzelfde gerucht de ronde, wie of wat is de tegenhanger van Moeder Theepot? Is het Kajira? Zijn het “de uitgaanders”? Of is het… VADER KOFFIEZET??? Maar… Is vader koffiezet een gerucht? Een grap? Een feit??? - door Evelyn (sfeerbeheer)

Jullie sfeerbeheer vroeg de meningen van (pro)praesidiumleden en kwam tot volgende vaststellingen…

 • “Is dat ooit meer dan een flauwe grap geweest?” – propraesidiumlid
 • “Is dat niet van een van onze oprichter [geredigeerd]?” – propraesidumlid
 • “Thee is water met een smaakje, gelukkig is er matcha” – praeses
 • “Vader koffiezet is bitter, en duister, het tegengestelde van ons… en heeft geen puns!” – praesidiumlid
 • “Heeft [geredigeerd] dat niet in een zatte bui opgericht??” - propraesidumlid
 • “Ik weet van niets” – propraesidiumlid
 • “Ik heb ooit gehoord dat iemand vader koffiekan (of was het koffiezet?) opgericht had met de filosofie ‘lol als ge een club voor thee kunt oprichten kunt ge echt alles doen’ maar toen merkte dat er effectief werk in gestoken moest worden en gestopt is. Ze zijn één keer samengekomen in een kerk denk ik?” – praesidiumlid
 • “Wacht dat bestaat???” – praesidiumlid
 • “Hahahhaa is dit serieus” – propraesidiumlid
 • “Als dat verhaal waar is, is dat super flauw en ben ik blij dat ze het niet gehaald hebben!!!” – praesidiumlid met serieuze onderzoeksvaardigheden
 • “Gras > koffie, of nie? @Aïsha” – kernpraesidiumlid
 • “Wait that’s a real thing?” – propraesidiumlid
 • “Puur op smaak sowieso koffie haha” – praeses
 • “?????” – iedereen
 • “Ik wil die duistere geschiedenis achter me laten” – propraesidiumlid

Zelfs Schamper vermeldde eind 2016 kort onze tegenhanger:

We (aka jullie lieftallige redactie die blijkbaar hun (lieftallige, nvdr) cantor kent?) gingen ook ten rade bij een andere studentenclub, namelijk onze vrienden van Nemesis; maar zij brachten ons op de hoogte van een heel andere warmedrankenvereniging:

Oma Koffieklets is een, eerder fictieve, vereniging waar leden elke zondag bij elkaars oma op de koffie gaan. Een redelijk ambitieus plan dat er voorlopig nog niet van is gekomen aangezien één van de ‘medeoprichters’ naar de UK verhuisd is. Er bestaat nog geen clublied maar wel een geweldig schild!"

Tussentijdse conclusie: er zijn dus wel enkele ‘bewijzen’ over het bestaan van Vader Koffiezet, onder andere ook een Facebookpagina. Laatste activiteit op deze pagina is bijna exact 4 jaar geleden. Er wordt hierbij verwezen naar een website, maar die geeft (helaas?) een ‘502 Bad Gateway’ foutmelding. De oprichtingsdatum zou in december 2015 zijn en het betreft een studentenvereniging “voor koffie door koffie”. Onze eigen slagzin klinkt dan toch een pak beter als je het mij vraagt (de warmste studentenvereniging van Gent).

Het échte verhaal rond deze mysterieuze koffiemachine? Dat kwam ik te weten via een prosenior van Moeder Theepot en de Oude Zak van ons geliefde konvent, het WVK.

Een van onze prosenioren (ja, we hebben al andere praesessen dan Aïsha gehad) kon al een tip van de sluier opheffen: “Vader Koffiezet is een beetje een parodie op Moeder Theepot die ontstaan is in de Kelders van S9 op de Sterre, waarschijnlijk bij informaticavereniging Zeus…”

Na het vele onderzoek was ik niet gerustgesteld met ‘een beetje’ en ‘waarschijnlijk’, het enige (???) echte verhaal kreeg ik te horen van de Oude Zak van het WVK:

“Op een Zeus WPI codenight kwam Moeder Theepot ter sprake, omdat ze hun erkenning gingen aanvragen bij het WVK. Er werd met het concept gelachen en als het concept met thee zou mogen, dan kan het ook met koffie: bij deze was het concept Vader Koffiezet geboren. Sommige aanwezigen zagen daar eigenlijk wel een toekomst in, een club aan de Sterre om koffiekransjes mee te doen. Enkelen staken de koppen bij elkaar en een praesidium werd gevormd. Bij dat praesidium hoorden onder andere Jeroen De Clerck, Timo De Waele en Julien Marbaix. Het probleem was de eerste activiteit. Op één na hadden alle negen startende leden iets te doen tijdens de beginactiviteit. Er werd toen een koffiepot en koffiemolen aangekocht en Timo heeft een hele namiddag op zijn eentje gezeten. Dit was dan ook de enige activiteit van Vader Koffiezet. De koffiezet bevindt zich nog steeds bij één van de oprichters en de koffiemolen heeft ondertussen al een nieuw onderkomen gevonden.

“Moeder Theepot is achter dit initiatief gekomen tijdens hun erkenning en heeft daarbij vlug hun statuten gewijzigd zodat deze lezen bij Artikel 3: "over het thema koffie en thee" in plaats van "over het thema thee". Dit verhinderde dat Vader Koffiezet ooit een erkende studentenvereniging zou kunnen worden aan de UGent aangezien zij enkel bij het WVK erkend zouden kunnen worden en zij onverenigbaar verklaard zouden worden wegens statutenoverlap met Moeder Theepot.”

Moraal van dit lange verhaal? Don’t you dare mess with Theepot.

Met dank aan alle lieve (pro)praesidiumleden van Moeder Theepot, Nemesis en WVK voor hun bijdrage. De waarheid was anders nooit aan het licht gekomen…

 

Theegroetjes,

Evelyn (sfeerbeheer)


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.